Copilul stie sa se joace si sa se relaxeze? Se uita prea mult copilul la televizor sau are prea multe activitati programate meticulos? Copiii care isi petrec o foarte mare din timp jucandu-se sunt mult mai creativi, au si imaginatie bogata si sunt si foarte sociabili. Jucandu-se copiii invata sa se comporte, imitand anumite scene vazute zilnic la gradinita, la adulti, la televizor, in desenele animate si invata sa reactioneze la evenimente. Pentru a se putea dezvolta echilibrat, un copil are nevoie si de relaxare si de joaca in acelasi timp. Nu trebuie exagerat nici cu privitul ore in sir la TV dar nici cu programele de activitate incarcate in asa fel incat copilul sa nu se mai poata relaxa.
Pe masura ce copiii cresc fiecare joc nou aduce o aptitudine noua. La 18 luni de exemplu, copiii se joaca singuri si imita actiuni, exerseaza aptitudini, descopera si exploreaza. Pana la 3 ani copiii se joaca intre 50 si 90 de procente din timp. Deja se simte nevoia de a se juca in colectivitate si de a explora altfel lumea din jur. Panal la 5 ani joaca este condusa de o serie de reguli pe care copilul le stie. Stie unde are voie sa se duca si unde nu si stie unde sa isi puna jucariile. Chiar si dezordinea si mizeria au rolul lor. Copiii invata ca trebuie sa stranga dupa ce se joaca si ca igiena este foarte importanta pentru sanatate.
Loc de joaca pentru copii Militari Sector 6
Joaca la locurile de joaca, alergatul, innotul si orice alta activitate fizica, nu doar ca le consuma energie copiilor dar ii si invata sa-si coordoneze corpul, ii invata sa reactioneze la stimuli si ii invata ce anume inseamna succesul, cum sa accepte infrangerea, le dezvolta abilitatile si le sporesc increderea.
Sunt si copii care stau foarte mult in fata televizorului, in asa fel incat nu stiu sa se joace. Nu pot construi cu piese de lego sau sa faca un puzzle.
Televizorul are multe de oferit si copiii pot sa invete lucruri noi, dar asta se intampla atunci cand vizioneaza alaturi de parinti si discuta ceea ce vad iar televizorul nu trebuie sa inlocuiasca orele de joaca. Si copiii se pot relaxa la televizor dupa o zi lunga de joaca dar trebuie sa fie insotiti, iar calculatorul si televizorul nu trebuie sa inlocuiasca experientele reale.
Ca in orice alt aspect al vietii ce e prea mult strica. Sunt si parinti care din dorinta de a tine copilul cat mai departe de TV ii programeaza cu strictete timpul in asa fel incat el trebuie sa se imparta intre gradinita sau scoala, cursuri de inot, dans, balet, pictura, karate, chitara, etc. Un astfel de program limiteaza timpul de joaca iar acesta este foarte important pentru copil si in plus copilul va fi expus la epuizare fizica. Nimanui nu ii place sa treaca de la o activitate la alta fara sa aiba un timp de pauza. Toti avem nevoie de relaxare.