Jocul este acea activitate distractiva cu care se ocupa copiii inca de la varsta de bebelus si pana in perioada de copilarie tarzie si este mult mai mult decat o sursa de relaxare. Avand beneficii majore in plan psihic, fizic, social si emotional, jocul s-a dovedit nu doar un simplu instrument in educatia copilului ci si un stimulent pentru dezvoltare si crestere chiar din primele zile de viata.
Jocul este un instrument prin care copiii exploreaza lumea si invata sa se adapteze la tot ceea ce este nou.
Cu ajutorul jocului copiii afla, experimenteaza, cunosc, si de aceea jocul este o punte de legatura cu lumea exterioara. Prin joc copiii reusesc sa transforme necunoscutul in cunoscut si infricosatorul in familiar si se simt protejati si in siguranta.
Locuri de joaca pentru copii Militari Sector 6
Pe masura ce copilul creste, interactiunea dintre el si persoanele din jurul sau este mult mai complexa si este ajutata de limbajul si de comunicarea pe care si le cultiva prin joc si care ii ofera posibilitatea de a afla si de a intelege mai multe despre relatiile dintre oameni.
Jocul cu prietenii imaginari sau cu persoanele de la scoala sau de la gradinita, in activitati colective, faciliteaza repede dezvoltarea sociala a copiilor si invatarea unui comportament adecvat sau deprinderea abilitatilor importante precum cooperarea, spiritul de echipa, generozitatea, competitia, negocierea si fair play-ul.
Sunt o multime de jucarii si jocuri creative care sa contribuie la dezvoltarea imaginatiei copilului chiar de la primele luni de viata. Se considera ca jocul imaginativ in care copilul se angajeaza in conversatii cu prieteni imagiari sau se transpune in pielea personajelor, jocurile de rol, sunt cele mai utile in dezvoltarea abilitatilor la copii. Deoarece un copil mic nu poate sa inteleaga multe comportamente din jurul sau el apeleaza la imaginatie. Jocurile imaginative si jocurile de rol au in afara scopului de a ajuta copilul sa se adapteze la mediul exterior si beneficiul de a ii dezvolta abilitatile de comunicare si limbajul, de a invata lucruri noi dar si de a se simti mereu in siguranta.
Stima si increderea de sine sunt doua aspecte importante ale educatiei unui copil si multi parinti trec foarte usor peste acest aspect. Alegeti jocuri care sa il faca mai destept, mai descurcaret la scoala, dar nu uitati ca la baza tuturor performantelor scolare sta stima de sine. Nu uitati sa ii lasati copilului si timpul necesar pentru joaca.