Copiii au nevoie de joaca, se dezvolta cel mai bine intr-un mediu care sa le acorde suficient timp pentru explorare si pentru cultivarea gandirii si imaginatiei. Jucariile au un rol esential in viata copiilor.
Cititi mai multe despre loc de joaca.
Joaca este foarte importanta pentru dezvoltarea sociala, emotionala, cognitiva si fizica a copilariei. In timpul jocului, cel mic isi utilizeaza toate simturile (vazul, auzul, mirosul, simtul tactil si gustul), motiv pentru care jocul este primul stadiu de invatare si activitate creatoare.
In timpul jocului micutul dobandeste capacitatea si experientele noi, cultiva spiritul de observatie, atentie, fantezie, gandire si spirit artistic.
Pe masura ce copilul creste, joaca copilului devine din ce in ce mai complexa si mai imaginativa, acesta exersandu-si abilitatile si talentele prin intermediul acesteia.
Joaca le ofera copiilor oportunitatea de a descoperi cum functioneaza lucrurile, de a se intelege cu altii si de a incerca roluri noi. Jocul este o activitate dominanta a copilariei prin care micutul isi satisface propriile dorinte si visuri, actionand constient si liber in lumea imaginara pe care si-o creeaza.
Cercetatorii demonstreaza ca jocul este esential pentru dezvoltarea personalitatii copilului si ca prin joc acesta isi dezvolta capacitatile si competentele de baza.
Scopul jocului este chiar actiunea, capabila de a satisface imediat dorintele sau aspiratiile copilului.
Prin atingerea scopului copilul stabileste un echilibru al vietii psihice. Importanta locului pe care jocul il ocupa in viata copilului este data de faptul ca acesta satisface dorinta fireasca de manifestare, de actiune si de afirmare a independentei lui.