Inca de cand e bebelus plimbarile in aer liber sunt obligatorii in program. Mai tarziu cand copilul creste, se obisnuieste cu rutina zilnica si stie sa se apropie de ora de iesit afara, isi cauta singur hainutele si va indica usa de la intrare, probabil va amintiti de rugamintile fierbinti ale parintilor de a va intoarce in casa cand era foarte tarziu afara.
Copiii isi creeaza propriile jocuri. Comparativ cu acasa unde stau toata ziua in fata unui televizor sau in fata calculatorului, joaca afara le permite copiilor sa fie creativi, sa isi inventeze jocuri sau reguli dupa care sa se ghideze. Ii ajuta sa isi dezvolte creativitatea dar si sa invete si sa ia decizii sau sa rezolve situatii.
Joaca implica si exercitiu fizic.
Dezvoltarea abilitatilor. Joaca afara implica textura, culoare, sunet si toate acestea sub diferite forme, perfecte pentru explorat. Ajutati copilul sa gaseasca solutii pentru a rezolva situatii si petru a il sustine in dezvoltarea inteligentei emotionale.
Aspectul social este foarte important. In momentul in care copiii sunt liberi sa se joace afara vor fi nevoiti sa isi insuseasca unele abilitati sociale. In casa, la gradinita sau la scoala, nu sunt la fel de multe posibilitati de a alege partenerii de joaca pe cand afara pot sa se imprieteneasca cu oricine doresc.
Daca va uitati in urma la ce va ganditi cand spuneti copilarie. Vacantele la tara, sotronul din fata blocului, jocurile cu mingea si alte activitati desfasurate alaturi de alti copii. Joaca lasa copiilor posibilitatea de a experimenta, de a descoperi si de a-si testa limitele prin activitati unde danseaza, striga si alerga fara limitari impuse.
Copiii invata despre lumea din jur. Copiii fac cunostinta cu gravitatia de exemplu in momentul in care vad ca aluneca de fiecare data in jos.
Daca cel mic este indaratnic sa paraseasca canapeaua ori scaunul din fata calculatorului va recomandam sa ii cumparati jucariile pe care le poate utiliza afara.