Cat de importanta este joaca pentru dezvoltarea copilului?

Pentru copii, joaca este vitala pentru dezvoltarea abilitatilor sociale sau emotionale. Joaca de-a doctorul, de-a politistul, il ajuta pe copil sa se exprime mai bine si pe parinti ii ajuta sa il inteleaga mai repede si sa il descopere.

Copilului ii trebuie timp sa invete sa se joace cu alti copii sau singuri. Pana atunci acesta are nevoie de alti parteneri de joaca: parintii. Copiii isi doresc mult sa isi petreaca timpul alaturi de parinti. In momentul in care se joaca impreuna ei se simt foarte speciali. Este de preferat sa lasati copilul sa isi aleaga tema pentru joc. Va trebui sa va integrati in lumea copilului si sa ii puneti intrebari, sa va distrati si sa va jucati cu el.

Evitati supra stimularea –  trebuie sa stiti pana unde poate merge imaginatia si cand sa va opriti.

Puteti sa folositit animale ori papusi cu diferite roluri din viata de zi cu zi si sa creati si unele situatii. Asa invatam copiii sa rezolve anumite situatii si sa isi dezvolte abilitatile sociale. Uneori papusile pot sa fie si personaje negative  pentru ca micutul sa isi dea seama ce este gresit si care ar trebui sa fie comportamentul adecvat.

Este important sa va jucati cu copilul in natura: sa innotati, sa va jucati cu mingea, sa va plimbati cu bicicleta sau sa faceti drumetii in padure.

Jucati carti impreuna si copilul, va invata sa castige dar in mod special sa piarda. Incurajati-l! Laudati-l! Radeti! Faceti un puzzle la care sa participe intreaga familie si prajituri sau desenati. Parintii si copiii pot sa intemeieze o formatie de muzica, sa citeasca o carte impreuna sau sa schimbe o poveste si pot astfel sa inventeze si alte povesti, sau sa se uite la filme. Acestea sunt activitati realizate in joaca, si cu ajutorul lor parintii pot afla ce ii place copulului, cum se simte, ii descopera aptitudinile si interesele. Este recomandat sa il invatati sa fie rabdator, sa se descurce, sa socializeze si sa fie creativ.

Prin joaca parintii isi fac cea mai buna legatura cu copilul si aceasta este cea care va rezista in timp. Parintii ii arata ca il iubesc iar jocul deschide usa spre comunicare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nu sunt robot * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.